Visar 1–6 av 14 resultat

 • EXPERIENCE BOX 2,0 MPK 3 (ORGANIC ALANTEJO, AZIETE, RED VINEGAR)

  499.00 kr
 • ESPORÃO ORGANIC ALENTEJANO E.V 500ml

  289.00 kr
 • ESPORÃO ORGANIC ALENTEJANO E.V 250ml

  159.00 kr
 • Azeite Extra Virgin Olivolja 250 ml

  119.00 kr
 • Azeite Extra Virgin Olivolja 500 ml

  199.00 kr
 • Olivolja Cordovil 500 ml

  249.00 kr

Vad är olivolja?

Olivolja är en vegetabilisk olja som består av 100% fett, dock är andelen nyttigt omättat fett 85%, vilket betyder att det är en hälsosam källa till fetter som är bra för kroppen. Oljan framställs genom att fruktköttet och olivkärnorna mosas och vätskan inuti pressas ut. Skörd och pressning pågår mellan oktober och februari. Olivoljan används i allt från stekfett och smaksättare till hudvård och kosttillskott.

Kvalitet eller inte?

Det är stor skillnad på kvaliteten på de olivoljor du hittar i butikerna och det gäller att lära sig vilka som faktiskt är bra. Det som skiljer de dåliga från de bra är bland annat innehållet av antioxidanter och vitaminer. För att få ner tillverkningskostnaderna är det vanligt att oliverna får ligga länge innan de pressas, samt ibland pressas tillsammans med kemikalier för att få ut så mycket som möjligt av dom. Den här sortens olivolja bör man undvika till varje pris. Olivolja av god kvalitet smakar mycket mer och har en något högre prislapp.

Olivolja kan indelas i tre kategorier:

– Olivolja

– Virgin olivolja

– Extra virgin olivolja

Flaskor märkta med endast olivolja är av den lägsta kvaliteten. Denna typ innehåller nästan bara raffinerad olja, vilket betyder att råvaran värmebehandlas kemiskt före pressningen. Detta innebär att man kan utvinna en större mängd olja, men den tappar samtidigt mycket i smak och vitamin- och antioxidanthalten minskar kraftigt.

Virgin olivolja (jungfruolivolja) framställs genom kallpressning, en process helt utan tillsatser där temperaturen är max 27 grader. Kvaliteten är något sämre än extra virgin, främst på grund av att pressningen ofta sker i flera omgångar. Virgin olivolja kan ha upp till två procent syrainnehåll.

Extra virgin olivolja (extra jungfruolivolja) är det klart bästa alternativet. För att olivoljan ska få kallas extra virgin måste den komma från den första olivpressningen och uteslutande vara kallpressad. Det betyder att själva pressningen utförs i en miljö där temperaturen inte överstigit 27 grader. Extra virgin olivolja har mindre än 0,8 procent syrainnehåll. Färgen är oftast kraftigt gulgrön och den är rik på smak, arom, antioxidanter och vitaminer.

Extra virgin olivolja – hälsoeffekter du inte får missa

Olivoljan har i tusentals år haft en framträdande roll i mathållningen runt Medelhavet, och forskare anser att de har tydliga belägg för att olivoljan är en primär fettkälla med många hälsovinster. Hjärt- och kärlsjukdomar är tillexempel väldigt sällsynta runt Medelhavet. Olivolja av hög kvalitet innehåller mycket antioxidanter som minskar risken för hjärtsjukdomar samtidigt som det hjälper till att motverka inflammationer i kroppen.

Byt ut smöret mot extra virgin olivolja

Alla myndigheter är eniga, byt ut smöret mot olivoljan. Du som använder extra virgin olja eliminerar inte bara det onyttiga fettet från kosten du tillför också kroppen mer vitaminer och antioxidanter. En välkänd myt brukar vara att olivolja inte kan användas till stekning vilket är helt fel. Olivoljan klarar hög värme och funkar också vid bakning. Testa gärna vår cordovil när du ska baka nästa gång.