Visar 1–6 av 14 resultat

 • Experience box

  549.00 kr
 • Olivolja Alentejano E.V 500ml

  299.00 kr
 • Olivolja Alentejano E.V 250ml

  159.00 kr
 • Olivolja Aziete 500 ml

  199.00 kr
 • Olivolja Cordovil 500 ml

  279.00 kr
 • Olivolja Selecção 500 ml

  279.00 kr

Vad är ekologisk olivolja?

Olivolja är en vegetabilisk olja som består av 100% fett, dock är andelen nyttigt omättat fett 85%, vilket betyder att det är en hälsosam källa till fetter som är bra för kroppen. Oljan framställs genom att fruktköttet och olivkärnorna mosas och vätskan inuti pressas ut. Skörd och pressning pågår mellan oktober och februari. Olivoljan används i allt från stekfett och smaksättare till hudvård och kosttillskott.

Kvalitet eller inte?

Det är stor skillnad på kvaliteten på de olivoljor du hittar i butikerna och det gäller att lära sig vilka som faktiskt är bra. Det som skiljer de dåliga från de bra är bland annat innehållet av antioxidanter och vitaminer. För att få ner tillverkningskostnaderna är det vanligt att oliverna får ligga länge innan de pressas, samt ibland pressas tillsammans med kemikalier för att få ut så mycket som möjligt av dom. Den här sortens olivolja bör man undvika till varje pris. Olivolja av god kvalitet smakar mycket mer och har en något högre prislapp.

Olivoljans tre kategorier:

– Olivolja

– Virgin olivolja

– Extra virgin olivolja

Flaskor märkta med endast olivolja är av den lägsta kvaliteten. Den innehåller nästan bara raffinerad olja, vilket betyder att råvaran innan pressningen utsatts för kemisk värmebehandling. Det gör att man kan utvinna mer olja, men den tappar också mycket smak samtidigt som vitamin- och antioxidanthalten minskar.

Virgin olivolja (jungfruolivolja) framställs genom kallpressning, en process helt utan tillsatser där temperaturen är max 27 grader. Kvaliteten är något sämre än extra virgin, främst på grund av att pressningen ofta sker i flera omgångar. Virgin olivolja kan ha upp till två procent syrainnehåll.

Extra virgin olivolja (extra jungfruolivolja) är det klart bästa alternativet. För att olivoljan ska få kallas extra virgin måste den komma från den första olivpressningen och uteslutande vara kallpressad. Det betyder att själva pressningen utförs i en miljö där temperaturen inte överstigit 27 grader. Extra virgin olivolja har mindre än 0,8 procent syrainnehåll. Färgen är oftast kraftigt gulgrön och den är rik på smak, arom, antioxidanter och vitaminer.

Extra virgin olivolja - viktiga hälsofördelar

I tusentals år har just olivolja haft en stor roll i matkulturen runt Medelhavet, och många forskare menar att de har tydliga belägg för att olivolja är en fettkälla med otroligt många hälsofördelar. Hjärt- och kärlsjukdomar är tillexempel väldigt sällsynta runt Medelhavet. Olivolja av hög kvalitet innehåller mycket antioxidanter som minskar risken för hjärtsjukdomar samtidigt som det hjälper till att motverka inflammationer i kroppen.

Byt ut smöret mot extra virgin olivolja

Alla myndigheter är eniga, att byta smöret mot olivolja har många fördelar. Du som använder extra virgin olja eliminerar inte bara det onyttiga fettet från kosten du tillför också kroppen mer nyttiga vitaminer och värdefulla antioxidanter. En välkänd myt som visat sig inte stämma är att olivolja inte kan användas till stekning. Tvärtom så klarar olivoljan hög värme och funkar även vid bakning. Testa gärna vår cordovil nästa gång du ska baka! Hos Adelante finns både virgin och extra virgin olivolja online!